Graag geef ik een duidelijk overzicht van de verschillende Flames & Flavour houtskool soorten. Naast kenmerken ook de herkomst en manier van produceren

 

Kenmerken Houtskool Flames & Flavour “Zwaar versus Licht”

Belangrijkste onderscheidende verschil zit in het (soortelijk) gewicht van de verschillende soorten houtskool.

Je hebt zware houtskool;

  • West Afrikaans Hardhout Houtskool
  • Cubaanse Marabu Houtskool

Kenmerken van de zwaardere soorten Flames & Flavour Houtskool zijn;

  • Lange brandduur, geschikte voor hele lange low & slow sessies en geschikt voor langere BBQ sessies met hoge temperaturen.
  • Door de zwaarte van de houtskool duurt het langer voordat deze klaar is om te gebruiken. Bovendien is de temperatuur wat lastiger te controleren ten opzichte van de lichtere soorten
  • Om van zwaardere soorten hout mooie houtskool te maken is tijdens het productieproces meer tijd nodig. De kans op niet volledig gepyrolyseerd hout (de kern van het hout is dan nog niet omgezet naar koolstof maar bestaat nog uit hout) is groter. Gelukkig vormt dat voor West Afrikaans en Cubaans hout geen probleem omdat de gebruikte houtsoorten geen vervelende geur afgeven.

De lichtere soorten Flames & Flavour houtskool zijn;

  • Zuid Afrikaanse Black Wattle
  • Europees Eiken & Beuken

Kenmerken van de lichtere soorten Flames & Flavour Houtskool zijn;

  • Dankzij het lichtere gewicht zijn deze soorten snel op temperatuur. Ideaal als je wat sneller wilt BBQ’en of kort BBQ én.
  • De temperatuur van de lichtere soorten is beter te controleren. Door zuurstof toe te voegen / weg te nemen zal de houtskool daar snel op reageren.
  • De lichtere soorten zijn makkelijker in gebruik.
  • Nadeel is dat deze wat sneller opbranden en wat minder economisch in gebruik zijn.

 

Kenmerken Flames & Flavour Houtskool per type gebruiker

Kamado gebruikers

Ik adviseer als je begint met BBQ’en op een kamado altijd eerst ervaring op te doen met een lichte soort. Op een gegeven moment weet je hoe je de houtskool op een kamado aan krijgt en hoe je de temperatuur kan controleren door met de zuurstoftoevoer te spelen. Dat is het moment om ook de zwaardere soorten te gaan gebruiken. Lichtere soorten gebruik je voor even snel BBQ’en de korte sessies als ook voor broodbakken. De zware soorten voor lange low & Slow sessies of voor bijvoorbeeld Pizza bakken op een kamado.

Open BBQ gebruikers

Gebruik je een open BBQ en wil je lang BBQ’en kies dan een zwaardere soort en gebruik een firestarter om de houtskool mooi gelijkmatig aan te krijgen zonder al te veel moeite

Ben je meer een type van even snel, kies dan een lichtere soort. Dankzij de grove sortering brandt Flames & Flavour houtskool altijd stukken langer dan je gewend bent van de huis – tuin – keuken houtskool uit de supermarkt

 

Kenmerken herkomst Hout Flames & Flavour Houtskool

Voor alle Flames & Flavour houtskool geldt dat de herkomst bekend en betrouwbaar is. De kap van het hout heeft in alle herkomstgebieden gecontroleerd plaatsgevonden. Ik let scherp op het verhaal rond de herkomst van het hout. Deze moet betrouwbaar zijn. Het is volstrekt onnodig om “zo maar” bomen te kappen om houtskool te maken.

Dichte sekelbos bush in Namibie

Indringer Sekelbos rond Grootfontein Namibië overwoekert de savannah

Herkomst Hout

  • Cubaans Marabu ; dit betreft het gebruik van verwijderde marabu van landbouwgrond. Marabu is een invasieve houtsoort die woekert in Cuba en daar niet thuis hoort De landbouwgrond wordt teruggewonnen op de ondoordringbare Marabu-bush
  • West Afrikaanse Hardhout Houtskool; . Dit hout is afkomstig uit Namibië (omgeving Grootfontein). Diverse soorten acacia’s overwoekeren daar de savannah. Het wortelgestel van de acacia’s trekken al het schaarse water naar zich toe en zorgen er voor dat grassoorten niet kunnen overleven. Leefgebied van wild en vee verdwijnt. De ondoordringbare bush wordt uitgedund onder strikte regelgeving. Het verwijderde hout wordt gebruikt voor de productie van houtskool
  • Europees Eiken & Beuken; het betreft hout afkomstig uit onder toezicht beheerde Poolse staatsbossen. Het is afvalhout van de houtkap dat wordt verwerkt tot houtskool. De producent is FSC gecertificeerd
  • Zuid Afrikaanse Black Wattle; ook deze soort betreft afvalhout uit Black Wattle productiebossen. Het hout komt uit de regio KwazuluNatal. De productiebossen worden mn gebruikt voor de papierindustrie. Na de kap blijven de takken achter in de productiebossen. Van dit restafval wordt door de FSC gecertificeerde producent de Black Wattle houtskool gemaakt

 

Kenmerken productiemethoden Flames & Flavour Houtskool

De West Afrikaans en Cubaanse houtskool worden op traditionele manier geproduceerd. In het geval van Cubaanse Marabu worden meilers gebouwd waar op gecontroleerde manier de houtskool wordt geproduceerd. In Namibië worden verplaatsbare ijzeren vaten (kilns) gebruikt. De traditionele manier van produceren gebruikt relatief veel hout om houtskool te kunnen producerenen. De uitstoot tijdens de productie is meer milieubelastend in vergelijking met houtskool die in moderne houtskoolovens wordt geproduceerd. De afvalgassen gaan bij traditionele manieren van produceren letterlijk in de rook op. Voordeel van traditioneel geproduceerde houtskool is dat dit de zware houtskool is en relatief efficiënt vervoerd kan worden. In een container/vrachtwagen vol met hardhout houtskool past 20 ton tegen 11 ton voor lichtere houtskoolsoorten. Bovendien is zware houtskool efficiënter in gebruik.

Milieubewuste keuze

Europees Eiken & Beuken en Zuid Afrikaanse Black Wattle worden beide geproduceerd in moderne houtskoolovens. Hierbij wordt de uitstoot van schadelijke gassen geheel afgevangen en de milieubelasting geminimaliseerd. De Zuid Afrikaanse Black Wattle moet over een lange afstand (Durban Zuid Afrika) worden aangevoerd . Vanuit de haven in Rotterdam is de houtskool dan wel weer snel op de eindbestemming namelijk bij jou in de achtertuin. Europees Eiken & Beuken komt vanuit Polen naar Nederland. Een geringe afstand die over de weg wordt afgelegd. Zonder een uitvoerige studie uit te voeren lijkt mij de Europese variant de minst milieu belastende

 

Belangrijkste onderscheidende kenmerken van de 4 soorten Flames & Flavour Houtskool

Cubaanse Marabu Houtskool van Flames & Flavour

  • Zware soort. Brandt lang en met hoge temperatuur.
  • Weinig rookontwikkeling, weinig vonken.
  • Hele pure soort, maakt een mooi tinkelend geluid.
  • Takken en delen van stammen. Grove sortering (Restaurant kwaliteit).
  • Gemaakt van Marabu die Cuba overwoekerd.
  • 13 KG in een doos.
  • Cubaanse Marabu van Flames & Flavour Kopen?

West Afrikaanse Hardhout Houtskool van Flames & Flavour

  • Zware soort. Brandt lang en met hoge temperatuur.
  • Beperkte rookontwikkeling, weinig vonken.
  • Grove sortering gemiddeld tussen de 6-10 CM. Overwegend de grotere brokken.
  • Gemaakt van Invaderbush omgeving Grootfontein Namibië. Met behulp van de kap wordt de savannah hersteld.
  • 13 KG in een doos
  • West Afrikaanse Hardhout Houtskool van Flames & Flavour Kopen?

Europese Eiken & Beuken Houtskool van Flames & Flavour

  • Lichtere houtsoort (maar zwaarder dan Black Wattle). Snel op temperatuur, goede controle over temperatuur.
  • Geeft een lichte (prettige) eiken & beuken geur af.
  • Grove sortering van de grotere stukken / brokken houtskool.
  • Afvalhout uit Poolse Staatsbossen.
  • Economische keuze.
  • 9 KG in een doos
  • Europees Eiken & Beuken Houtskool van Flames & Flavour Kopen?

Zuid Afrikaanse Black Wattle Houtskool van Flames & Flavour

  • Lichtere houtskool. Makkelijk in gebruik, snel op temperatuur. Goede temperatuurcontrole
  • Black Wattle geeft weinig rooksmaak af aan gerechten. Neutraal in gebruik.
  • Grove sortering van brokken rond de 6 cm.
  • Afvalhout uit productiebossen KwazuluNatal Zuid Afrika.
  • 8,5 KG in een doos
  • Zuid Afrikaanse Black Wattle Houtskool van Flames & Flavour kopen?

 

Ik hoop je enige houvast te hebben geboden. Nog vragen? Laat het me weten. Het assortiment en de prijzen van Flames & Flavour houtskool vind je hier

Groet Laurens

Ik doe er alles aan om de beste prijs – kwaliteit online te bieden