Niet het meest favoriete klusje maar wel een heel belangrijke! Het tijdig en regelmatig vervangen van je vilt op je Big Green Egg – Kamado. 

Het vilt heeft een beperkte levensduur. Door de (soms) intense hitte verbrandt het vilt. Gevolg is dat je ” valse”  lucht krijgt. De temperatuur van je Egg is dan slecht te controleren. En dat wil je niet! Verder ziet totaal verbrand vilt er niet uit…persoonlijk houd ik mijn Egg zo netjes mogelijk. BBQ moet wel een succes worden.

Vervangings Vilt komt in verschillende kwaliteiten. Het hittebestendige Nomex van de firma Dupond USA is wat je wilt gebruiken. Dit materiaal wordt door verschillende merken gebruikt  Vervangings Vilt en is het allerbeste. Ook het Vervangins Vilt van Big Green Egg is van dit materiaal gemaakt. Zorg dat je het Vervangings Vilt koopt met een fatsoenlijk plakrand. Met aparte lijm gaan werken is niet meer van deze tijd en totaal overbodig!

Zorg dus dat je goed vilt in huis haalt want vilt vervangen wil je tot een minimum beperken. Die tijd steek ik in ieder geval liever in BBQ’en. Wij bevelen het Vervangings Vilt voor Big Green Egg – kamado’s van Flames & Flavour aan. Het beste Vervangings Vilt tegen een hele scherpe prijs. Heb je een mini of minimax kamado of jaag je de temperatuur regelmatig extreem op? Overweeg dan de aanschaf van XTR vilt. Dat heeft een nog hogere hittebestendigheid.   

  1. Begin het klusje als het buiten minimaal 12 garden is. Alleen dan is de lijmlaag voldoende vloeibaar.
  2. Schrap het oude vilt van de basis en deksel. Gebruik een krabber.
  3. Maak met behulp van een poetsdoek gedrenkt in alcohol / aceton / stickerverwijderaar de resten vochtig. Laat inwerken en krab voorzichtig de resten er af. Hoe schoner je de rand maakt, des te beter zal het nieuwe Vervangings Vilt hechten.
  4. Nadat de randen schoon zijn laat je deze gedurende minimaal 30 minuten opdrogen. Hierdoor hecht het vilt beter.
  5. Trek van het nieuwe vilt een stukje van de beschermlaag. Zorg dat het startpunt van het vilt op de basis en de deksel niet op exact dezelfde plaats zitten. Hierdoor kan een ongewenst “ lek” ontstaan. Begin aan de achterkant zodat je het aansluitpunt niet ziet.
  6. Druk het vilt losjes op de rand. Trek nooit aan het vilt! Zorg juist dat je het vilt een mooie dikke laag vormt. Duw bij het plakken het vilt iets in de richting van het eerder geplakte vilt.
  7. Zorg er voor dat het vervanging vilt nooit over de rand komt aan de binnenkant. Dat vormt een zwakke plek en het vilt zal daar verkolen.
  8. Als je helemaal rond bent, knip dan het vilt af. Zorg dat je een paar millimeter ruimer eindigt met het vilt. Laat het vilt ruim aansluiten.
  9. Sluit de kamado en druk de deksel aan. Geef je kamado 24 uur om de lijm goed te laten hechten.

Succes!

Hier vind je het assortiment Vervangings Vilt op de site