Sekelboshout

De braai in Zuid Afrika is wereldberoemd. Onmisbaar onderdeel is het gebruik van mooi brandhout. De Zuid Afrikaan maakt zijn kolen voor de braai namelijk het liefste zelf. Bekende soorten hout die geschikt zijn voor de braai zijn, Kameeldoring, Mopani en Sekelbos . Sekelbos is bij zuid Afrikanen favoriet dankzij de mooie vlammen, lange brandduur en mooie kolen die dit hout oplevert. Kameeldoring en Mopani staan bovendien op de lijst van beschermde bomen en deze mogen dan ook niet gekapt worden.

 Sekelbos braaihout uit Namibië

Veel van het braaihout in Zuid Afrika komt uit buurland Namibië. Delen van Namibië kennen namelijk een groot probleem dat de oorspronkelijke Savannah compleet overwoekerd wordt door “ indringer bos”. Grasland verdwijnt en ondoordringbare bush komt daar voor in de plaats. De bush bestaat uit diverse boomsoorten. Meest lage struiken. Deze kennen een breed wortelgestel. De schaarse regen die valt wordt direct opgenomen. Grassoorten krijgen geen kans om te overleven. De Savannah verdwijnt.

Dichte sekelbos bush Namibie

Indringer Sekelbos overwoekert de savannah

Uitdunnen bush voor behoud savannah

Om de Savannah terug te brengen en de ongebreidelde verspreiding van bush enige halt toe te brengen, wordt de bush uitgedund. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden. Namibië is een goed georganiseerd Afrikaans land. Kap en transport van hout is alleen toegestaan indien men over de benodigde vergunningen beschikt. Het geoogste hout vindt zijn weg naar zuid Afrika of wordt verwerkt tot houtskool. Namibië is een van de grotere houtskool producerende landen.

Sekelbos hout gedroogd en klaar voor verwerking

Sekelbos hout dat uit de uitgedunde bush is gehaald

 

Sekelbos braaihout van Flames & Flavour

Tijdens een van mijn reizen op zoek naar de beste houtskool bezocht ik Namibië. In Namibië had de Cheetah Conservation Fund namelijk net een houtskooloven in gebruik genomen. Ik werd gegrepen door het verhaal. De Savannah toegankelijk houden voor de cheetah en het hout uit het uitgedunde bos gebruiken om houtskool te maken. En de Cheetah Conservation Fund heeft nogal een uitdaging. Ze houdt een gebied ter grootte van onze Noord Oost Polder toegankelijk voor de Cheetah. Dat betekent dat de bush in een enorm gebied regelmatig uitgedund dient te worden. Dit kost (veel) geld en brengt veel hout op. Om de kosten terug te verdienen en een goede bestemming voor het hout te vinden wordt het hout verwerkt tot bushbloks, op beperkte schaal tot houtskool en…….. braaihout voor Flames & Flavour. De boerderij (farm) van de Cheetah Conservation Fund heeft overigens de mooie naam Elandsvreugde.

Cheetahs bij CCF

Schitterende Cheetahs opgevangen door de Cheetah Conservation Fund

Braaihout voor Flames & Flavour

Je komt voor houtskool en gaat naar huis met braaihout.. ….bijzonder? Ik bezocht de Cheetah Conservation om met behulp van houtskool een bijdrage te leveren aan het toegankelijk houden van de bush voor de Cheetah. Helaas is de houtskool nog niet geschikt genoeg. Dat heeft nog even tijd nodig. Maar ik trof wel het mooiste brandhout aan dat ik ooit had gezien. Geblakerd en gedroogd in de zon. Op natuurlijke wijze ontdaan van de schors en een fantastische uitstraling. En man wat een zwaar hout. Zoiets kennen we in Europa niet. Omdat braaihout en het zelf maken van kolen voor de BBQ mooi bij Flames & Flavour past besloot ik te starten met importeren van dit hout.

sekelbos braai hout mooi schoon

Mooi zwaar & schoon Sekelbos Braaihout. Geweldig natuurproduct

Volume volume volume!

Om echt een bijdrage te leveren is volume maken noodzaak. Om deze reden probeer ik op zo efficiënt mogelijke manier het Sekelboshout naar Europa te halen en te vermarkten. Zo scherp mogelijke prijs en vooral een betere toepassing te vinden voor dit schitterende hout. Vandaar de verkoop in zakken vanaf 25KG en de mogelijkheid om dit Sekelboshout zeer scherp per pallet in te kopen. Op deze manier wordt het sekelboshout ook een geschikt alternatief voor haardhout. Schroom dus niet om dit mooie hout per pallet te bestellen!

 Sekelbos als haardhout, ook een optie

Sekelbos is veel en veel zwaarder dan de Europese houtsoorten. Sekelboshout brandt 2 tot 3 keer langer. Sekelboshout is bovendien extreem droog. 1-2 % vocht tegen 20% van het ovengedroogde Europese hout. Door het lage vochtgehalte en hoge soortelijk gewicht is het sekelboshout tot 60% zuiniger in gebruik. Dat moet natuurlijk ook wel om de transportkosten enigzins te compenseren.

 

Namibiaans Sekelbos Braaihout

Schitterend droog en schoon sekelbos braaihout. In de bush zongedroogd en door de natuur van het schors ontdaan

Sekelbos als vervanger voor je openhaardhout is mogelijk. Wat je er gratis bij krijgt; het mooiste hout dat je ooit hebt gezien. Je brengt Afrika letterlijk in huis. Tel daar bij op dat je een belangrijke bijdrage levert aan het laten voortbestaan van de Cheetah, dan hoop ik een lans te hebben gebroken om gebruik te maken van Flames & Flavour Sekelboshout. Nieuwsgierig geworden. Stuur mij een e-mail (info&houtskool.nl), whatsapp of bel me (+31621287311) als je vragen hebt. Ik beantwoord ze graag.

Ik hoop natuurlijk dat je mijn Sekelboshout verkregen via de Cheetah Conservation Fund wil gaan gebruiken voor je braai of je openhaardvuur. Dat geeft meer dan een extra dimensie!

Sekelbos is bij houtskool.nl verkrijgbaar per doos of per pallet

 

Sekelbos braaihout

Zelf hete kolen maken met Sekelboshout

 

In de film zie je hoeveel sekelbosbraaihout in een doos van 28KG gaat. Deze dozen worden alleen per pallet geleverd. Losse dozen worden per 19KG sekelboshout verzonden.