Dikke kans dat als deze blog leest je (binnenkort) in het selecte gezelschap van echte BBQ liefhebbers wordt ingedeeld. En die koken niet op gas maar op echte Restaurant Houtskool.
Voor sommige typen BBQ’s zoals de Big Green Egg of een Black Bastard is Restaurant Houtskool zelfs onmisbaar. Maar ook de echte BBQ fans met een Kettle type BBQ weten dat het beste resultaat bereikt wordt met goede grote stukken houtskool.
Wat is Restaurant Houtskool?
Restaurant Houtskool is een specifieke selectie van alleen de grote stukken. Lumpwood in het Engels. Het heet Restaurant Houtskool omdat Restaurants met een open BBQ als eerste de grote stukken houtskool zijn gaan gebruiken. Logisch omdat deze grote stukken veel langer branden en de temperatuur van het vuur beter geregeld kan worden. Dit dankzij de ruimte tussen de grote brokken. Heeft met zuurstoftoevoer te maken maar dat hoef ik vast niet uit te leggen….
Is de ene Restaurant Houtskool hetzelfde als de andere? NEE!
- De grootte
Voor Restaurant Houtskool gelden geen strikte regels. Hierdoor zie je dat Restaurant Houtskool uit Duitsland uit een veel kleinere sortering bestaat. Te veel klein spul. Restaurant Houtskool uit bijvoorbeeld (Zuid) Afrika of (Zuid) Amerika is wel het type dat je wilt gebruiken. Of van producenten die het sorteren goed hebben geregeld.
- De herkomst van de Restaurant Houtskool
Ook al heb je Restaurant Houtskool met grote stukken dan nog zijn er grote verschillen. Dit door het type hout dat gebruikt is. Houtskool van hardhout is veel zwaarder dan beuk of eiken. Ieder type hout levert daardoor unieke eigenschappen bij de houtskool op. De ene brandt lang met hoge temperaturen, de andere geeft een lichte grillsmaak af.
- Of er met de houtskool wordt gesmeten
Hoe de houtskool uit de zak komt is voor een belangrijk deel afhankelijk van hoe met de houtskool wordt omgegaan en hoe deze is verpakt. De grote stukken Restaurant Houtskool breken gemakkelijk. Om deze reden kan de houtskool het beste verpakt zitten in een stevige doos. Hierdoor blijft het resultaat optimaal. Niet zelden worden de zakken op elkaar gegooid…Zonde!
Restaurant Houtskool een must voor Kamado’s
Kleine stukken houtskool (de kiloknaller / tankstation houtskool) verstoppen de ventilatiegaten van een kamado. Je krijgt alleen maar rook en klachten van je buren. Geloof me, het is voor mij de aanleiding geweest om zelf Restaurant Houtskool te gaan importeren! Restaurant Houtskool is dus een must voor gebruik bij Kamado’s zoals de Big Green Egg.
Advies: kies altijd een zak die vol aanvoelt. Bekende merken die het sorteren goed op orde hebben zijn Dammers, Peko en natuurlijk Flames & Flavour. Het liefste beveel ik natuurlijk Flames & Flavour aan maar ik zou het nog vervelender vinden als je met een zak thuis komt waar je niets mee kunt. Ik heb het meegemaakt……..een tuin vol hongerige mensen en een walmende Big Green Egg. Dat wens ik zelfs mijn grootste concurrenten niet toe.
Kijk eens op mijn site voor de mooie aanbiedingen
Groeten Laurens
google-site-verification: google2e112ea1b22e08fb.html
Hoi met patrick,ik heb een buccan sunbury.
Wat voor houtskool kan ik het beste erin doen?.
Ha Patrick. Voor type kamado adviseer ik altijd een lichte houtskool voor het snelle werk en een zware voor de lange low & slow sessies of Pizza.. Momenteel heb ik een combi Zuid Afrikaans Black Wattle en Cubaanse Marabu beschikbaar. Groet Laurens
Hallo Laurens,
Ik doe al mijn BBQ werk met een Weber Kettle. En daarover heb ik 2 vragen.
1. Welke kool raadt jij aan om te gebruiken hiervoor? Ik denk dat ik het antwoord al weet. En ik sta op het punt om de Cheetah Charcoal Mix aan te schaffen bij je/jullie. Voor de afwisseling is een andere ook zeer geschikt hiervoor?
2. Ik gebruik tot op heden graag kokosbriketten van EcoBrasa. Hierover ben ik best wel tevreden. Ik zie echter helemaal geen soorten briketten op de site. Is hier een reden voor? Heb je iets tegen het gebruik van (kokos) briketten? Of gebruik je dit simpelweg helemaal niet? Ik ben benieuwd naar jouw kijk hierop.
Alvast bedankt.
Mvg,
Ray
Ha Ray. De Cheetah Charcoal is een goede houtskool voor de Weber omdat deze een mix aan klein en groot bevat en prijstechnisch heel voordelig uitpakt. Kijk je niet op een paar Euro dan zou ik zelf voor de grotere stukken gaan bijv. Cubaanse marabu of de West Afrikaanse van Flames & Flavour. De mnarabu staat bekend om weinig rook en dat vinden sommige gebruikers heel fijn. Anderen gaan juist voor iets meer rook. Ik zou voor een kettle altijd voor de hardhout varianten gaan omdat je anders wat snel door je houtskool heen bent. Doe jet het deksel en de onderkant dicht dan dooft de houtskool en kan je de volgende keer weer door
Kokosbrikken. Ik kan je advies goed gebruiken. Working on it….ik gebruik momenteel mn mijn kamado en dan heb je de kokosbriketten niet nodig. Maar ik ga uitbreiden 🙂
Groet Laurens