Dikke kans dat als deze blog leest je (binnenkort) in het selecte gezelschap van echte BBQ liefhebbers wordt ingedeeld. En die koken niet op gas maar op echte Restaurant Houtskool.

Voor sommige typen BBQ’s zoals de Big Green Egg of een Black Bastard is Restaurant Houtskool zelfs onmisbaar. Maar ook de echte BBQ fans met een Kettle type BBQ weten dat het beste resultaat bereikt wordt met goede grote stukken houtskool.

Wat is Restaurant Houtskool?

Restaurant Houtskool is een specifieke selectie van alleen de grote stukken. Lumpwood in het Engels. Het heet Restaurant Houtskool omdat Restaurants met een open BBQ als eerste de grote stukken houtskool zijn gaan gebruiken. Logisch omdat deze grote stukken veel langer branden en de temperatuur van het vuur beter geregeld kan worden. Dit dankzij de ruimte tussen de grote brokken. Heeft met zuurstoftoevoer te maken maar dat hoef ik vast niet uit te leggen….

Is de ene Restaurant Houtskool hetzelfde als de andere? NEE!

  • De grootte

Voor Restaurant Houtskool gelden geen strikte regels. Hierdoor zie je dat Restaurant Houtskool uit Duitsland uit een veel kleinere sortering bestaat. Te veel klein spul. Restaurant Houtskool uit bijvoorbeeld (Zuid) Afrika of (Zuid) Amerika is wel het type dat je wilt gebruiken. Of van producenten die het sorteren goed hebben geregeld.

  • De herkomst van de Restaurant Houtskool

Ook al heb je Restaurant Houtskool met grote stukken dan nog zijn er grote verschillen. Dit door het type hout dat gebruikt is. Houtskool van hardhout is veel zwaarder dan beuk of eiken. Ieder type hout levert daardoor unieke eigenschappen bij de houtskool op. De ene brandt lang met hoge temperaturen, de andere geeft een lichte grillsmaak af.

  • Of er met de houtskool wordt gesmeten

Hoe de houtskool uit de zak komt is voor een belangrijk deel afhankelijk van hoe met de houtskool wordt omgegaan en hoe deze is verpakt. De grote stukken Restaurant Houtskool breken gemakkelijk. Om deze reden kan de houtskool het beste verpakt zitten in een stevige doos. Hierdoor blijft het resultaat optimaal. Niet zelden worden de zakken op elkaar gegooid…Zonde!

Restaurant Houtskool een must voor Kamado’s

Kleine stukken houtskool (de kiloknaller / tankstation houtskool) verstoppen de ventilatiegaten van een kamado. Je krijgt alleen maar rook en klachten van je buren. Geloof me, het is voor mij de aanleiding geweest om zelf Restaurant Houtskool  te gaan importeren! Restaurant Houtskool is dus een must voor gebruik bij Kamado’s zoals de Big Green Egg.

Advies: kies altijd een zak die vol aanvoelt. Bekende merken die het sorteren goed op orde hebben zijn Dammers, Peko en natuurlijk Flames & Flavour. Het liefste beveel ik natuurlijk Flames & Flavour aan maar ik zou het nog vervelender vinden als je met een zak thuis komt waar je niets mee kunt. Ik heb het meegemaakt……..een tuin vol hongerige mensen  en een walmende Big Green Egg. Dat wens ik zelfs mijn grootste concurrenten niet toe.