Daar sta je dan met je nieuwe kamado. Heb je wel de juiste houtskool voor je kamado nodig! Nooit stilgestaan bij houtskool en nu moet je opeens een studie maken van het soort houtskool dat je moet kopen voor je kamado. Ik help je graag op weg.
Eigenschappen van een Kamado die belangrijk zijn voor je houtskoolkeuze
Een kamado heeft als mooie eigenschap dat je de temperatuur van je BBQ goed kan regelen. Bij een kamado stroomt de zuurstofrijke lucht van onder naar boven. Onderin de kamado tref je altijd een gietijzeren schaal aan met gaatjes of een rooster waarop de houtskool komt te liggen. Om de temperatuur te kunnen regelen van je kamado speel je met de luchttoevoer. Het schuifje onder wat meer open. Het schuifje bij het deksel wat meer dicht. Dit werkt alleen als de lucht goed langs de houtskool in je kamado kan stromen.
Gebruik je briketten (dat is bijna vloeken…) dan zal het as al snel de goede doorstroming van lucht langs de houtskool in je kamado belemmeren. Je merkt direct dat je kamado in temperatuur gaat dalen en niet op gang blijft. Geen briketten gebruiken dus!
Als je goedkope huis, tuin, en keuken houtskool gebruikt dan gaat het ook niet lukken. Lees dit blog maar eens
kamado houtskool is restaurant houtskool
Wat je nodig hebt is houtskool van goede kwaliteit. Kwaliteit begint allereerst met houtskool van behoorlijke grootte. Ik houd het liefst vuistgrootte aan. Deze sortering wordt Restaurant Houtskool genoemd. De omvang is gemiddeld minimaal 6 cm tot stukken van zo’n 12-14 cm. Voor kamado houtskool ben je dus eigenlijk op zoek naar restaurant houtskool.
Welke merken Kamado houtskool bestaan er?
De bekendste merken kamado houtskool zijn Flames & Flavour Premium Restaurant Houtskool , Black Ranch Houtskool en Dammers Houtskool. Dit zijn ook de soorten die we op houtskool.nl aanbieden.
Flames & Flavour Premium restaurant Houtskool
Flames & Flavour houtskool kent vele verschillende soorten kamado houtskool. Allemaal verpakt in handige dozen om de stukken houtskool groot te houden tijdens het vervoer en opslag.
- Houtskool gemaakt van Europees eiken & beukenhout. Deze soort geeft een lichte milde rooksmaak af. Heeft een mooie brandduur en een goede prijs – kwaliteit verhouding
- Houtskool gemaakt van Zuid Afrikaanse black wattle hout. Een wat lichtere houtsoort. Brandt heel zuiver zonder veel rook. Dit is de favoriet bij topkoks omdat deze soort nagenoeg geen smaak aan de gerechten afgeeft
- Houtskool gemaakt van Appelhout. Mooie pure soort die handmatig wordt verpakt dus super grote brokken. Geeft een hele lichte zoete grillsmaak
- Houtskool gemaakt van Marabu uit Cuba. Een bekende zware soort bekend om zijn lange brandduur. Wat lastiger aan te krijgen. Geeft een neutrale rookgeur. Perfect voor Low & Slow
- Houtskool gemaakt van hardhout uit West Afrika (Namibie) . Een zware houtskool. met een robuuste beleving. Perfect voor pizza of lange low & slow sessies.
Dammers Houtskool
- Een bekende Restaurant Houtskool of kamado houtskool. Hoe je het ook wilt noemen. Dammers houtskool geeft een neutrale rook. Recht toe recht aan houtskool in de bekende bruine 10 KG zak. Goede sortering. Brandduur is gemiddeld. Als je deze soort gebruikt voor pizza’s bakken op je kamado dan brand je hem er relatief snel door heen. Voor deze toepassing minder geschikt. Voor even snel een sessie is het een prettige soort.
De meest geschikte kamado houtskool volgens houtskool.nl ?
Wat de meeste geschikte kamado houtskool is, blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ben persoonlijk fan van de appelhout houtskool. Voor een pizza sessie of hele lange low & Slow sessie pak ik altijd de West Afrikaanse hardhout houtskool van Flames & Flavour. Wil je de verschillen ervaren? Probeer 1 van de duo’s. Mooi geprijsd inclusief bezorgkosten kijk bij het assortiment aanbiedingen voordeel verpakkingen van Flames & Flavour.
Veel plezier met het uitproberen van diverse soorten. Er komt er ongetwijfeld eentje voorbij die je persoonlijke kamado houtskool favoriet gaat worden.
BBQ’ze!
Laurens
Goedendag, ik heb een GrillChef Mini-kamado besteld. Nu zoek ik hiervoor goede houtskool. Speelt het feit dat het om een mini-kamado gaat, nog een rol?
Ha Gijsbert
Met de mini wil je niet de enorme grote brokken. Dus ja dat speelt een rol. Ik vind zelf de selectie van de Zuid AFrikaanse Black `wattle daar heel geschikt voor. Die is makkelijk te controleren (temperatuur) en de brokken zijn niet te groot. Ik heb momenteel de Europees Eiken & Beuken in Gastro kwaliteit (ook niet de enorme brokken zoals bij restaurant kwaliteiT) dus dat zou ook kunnen. Groet Laurens
Hallo
Geen reactie maar wel vraag.
Ik heb nog veel kokos bricketen van mijn oude BBQ . Deze zijn anders samen gesteld kan houtskool bricketen. Kan ik deze wel gebruiken op een kamado . Of is dit afgeraden.
Mvg Erik
HA Erik
Kokosbriketten (van goede kwaliteit) kan je zonder problemen gebruiken. Je merkt vanzelf of deze veel as geven en daardoor de ventilatie / zuurstoftoevoer blokkeert. Groeten Laurens
Ik heb gisteren voor het eerst een zak black wattle gekocht (Basterd) en gebruikt voor het bakken van pizza’s. Wat me opviel zijn de vlammen die van de kolen langs de plate setter omhoog kwamen en de laag ‘grijze’ roet die ik nadien op het rooster (en vandaag na het gebruik ook op een Dutch oven) terug vind. Is dit normaal bij black wattle? Tot nu toe altijd kolen van BGE gebruikt en nooit last gehad van deze zaken.
Ha Rob ik verkoop geen Bastard Black Wattle. Wat gebeurt bij de lichtere houtskool is dat als je daar veel zuurstof aan biedt door bijv. de deksel te lang open te laten staan de vlammen er uit slaan.Zelf gebruik ik altijd de marabu of de aziatsiche eucalyptus. Die reageren minder snel op wat meer zuurstof maar geven wel lang heel veel hitte af voor pizza bakken. Tip voor volgende keer 🙂