Als beginnende BBQ’er heb je geen weet. Ik heb echt nooit stilgestaan bij het houtskool kopen. Dat veranderde op de dag dat ik in 2013 mijn Big Green Egg kocht. Opeens was het Lump Charcoal dat ik moest gebruiken. Lump? Ja Lump houtskool kopen. Goed maar waarom en wat is het?

De werking van een Big Green Egg – Kamado BBQ heeft veel te maken met de gedoseerde luchttoevoer en controle behouden over de temperatuur. Zoals je waarschijnlijk weet werkt de kamado alleen maar als de ventilatie gaatjes onderin niet verstopt zitten…..mijn ervaring;

Na de eerste zak Big Green Egg gebruikt te hebben moest ik nieuwe houtskool kopen. Ik hikte tegen de prijs van een Big Green Egg zak aan en bedacht dat het voor minder ook moest kunnen. Voor een euro of 12 kocht ik de 10 KG zak houtskool knaller in. Mooi dacht ik. Mijn kids en vrouw zaten die avond vol verwachting op de pizza’s te wachten. Vooral te wachten want ik probeerde redelijk wanhopig mijn Egg op temperatuur te krijgen. Lang verhaal kort. De houtskoolkiloknallerzak werd m niet. Door de kleine stukjes houtskool blokkeerde alles. De houtskool ontbrandde niet en gaf alleen enorm veel rook. De buurman klaagde, de kinderen hadden honger en mijn vrouw werd sacherijnig.  De pizza ging gewoon de oven in en ik die een verpletterende indruk wilde maken met mijn nieuwe BGE droop af….. Voor dit soort situaties wil ik je dus behoeden (en is de reden dat houtskool.nl sinds begin 2015 bestaat!)

Kleine stukjes houtskool en stof verpesten je BBQ! Koop fatsoenlijke zakken met Lump Charcoal (vanaf nu grote stukken houtskool) en gooi het onderste uit je zak bij het groenafval.

Even terug naar de werking van grote stukken houtskool. Dankzij de stukken gloeit en brandt het houtskool geleidelijk. Door meer of minder zuurstof toe te voegen wordt de temperatuur geregeld. Met briketten lukt dat niet. Als ze eenmaal branden blijven ze branden. Ze zijn juist gemaakt om op een open vuur met veel zuurstof lang mee te gaan en lang warmte af te geven. Om dat voor elkaar te krijgen wordt het nodige aan briketten toegevoegd (zand. gemalen glas om van andere niet wenselijk extra’s maar niet te spreken). Gevolg is in ieder geval dat briketten te veel as geven! De as, je raadt het wellicht al, verstopt weer de gaatjes. Geeft ook een hoop gedoe met schoonhouden. De temperatuur van je Big Green Egg – Kamado is met briketten slecht te regelen.

Grote stukken houtskool dus! Maar wat is het? Simpel gezegd zijn het stukken hout waar je de boom nog in herkent en die door pyrolyse tot houtskool zijn gevormd. Ik zal daar later wat meer over schrijven.

Onthoud dus als je houtskool kopen gaat, dat je houtskool kiest met voldoende grote stukken. Daarmee krijg je je Egg wel op temperatuur en kan je iedereen op heerlijke pizza trakteren!

Benieuwd naar ons assortiment en mooie aanbiedingen? Kijk in de online winkel

 

Ik doe er alles aan om de beste prijs – kwaliteit online te bieden

 

 

 

 

 

 

0
  0
  Winkelmand
  Uw winkelmand is leegTerug naar winkel
   Apply Coupon
   Unavailable Coupons
   bx723msb Get  50.00 off test
   msc25zx6 Get 100% off