Regelmatig krijg ik de vraag “hoe moet ik houtskool bewaren?”

Hierbij mijn tip; bewaar houtskool droog!

Houtskool wordt gemaakt van hout. Vers gekapt hout kan tot wel 50% water bevatten. Door het hout te verbranden in een zuurstofarme omgeving en met een relatief lage temperatuur (nog altijd minimaal zo’n 400 graden) vindt er onvolledige verbranding plaats.  Het koolstof in de organische verbinding (die hout is) blijft dan over, samen met on(ver)brandbare stoffen zoals mineralen. Dat laatste vind je na volledige verbranding nog als as terug in je BBQ.

Dankzij de verhitting verdampt het water en een groot deel van de andere vluchtige stoffen in het hout. Wat overblijft is vooral koolstof.  Kenmerk van koolstof (en dus van houtskool) is de zeer poreuze structuur. Deze structuur is voor het blote oog niet zichtbaar. Dankzij deze poreuze structuur en de aantrekkingskracht van koolstofdeeltje  ( de zo genoemde hygroscopische werking) neemt koolstof ook weer heel makkelijk vocht op uit de waterdamp in de lucht.

Direct na het maken van houtskool is al het water verdwenen. De houtskool bevat op dat moment geen vocht meer. Al snel zal, door in de lucht aanwezige waterstof, het vochtgehalte van het houtskool weer toenemen.

Bewaar je houtskool op een plek met een hoge vochtigheidsgraad dan krijgt de houtskool een hoger vochtgehalte. Je raadt het waarschijnlijk al. Hoe hoger het vochtigheidsgehalte van de houtkool, des te lastiger het is om aan te krijgen. Het duurt dan ook langer voordat de houtskool mooi smeult. Uiteindelijk wordt door de hitte de houtskool weer drooggestookt. Maar je hebt dan wel meer “rook”ontwikkeling en je moet langer geduld hebben.

Mijn advies is dan ook om houtskool altijd op een droge plaats te bewaren. Om deze reden zit Flames & Flavour houtskool in een handige doos. Zo’n doos staat toch ook gewoon mooi droog in het stookhok binnen in je huis 🙂