Op zoek naar houtskool? Graag geeft de houtskool specialist van Nederland advies en deelt  in de tussentijd wat wetenswaardigheden over houtskool.

Hoe ontstaat houtskool

De naam houtskool zegt het al. Het is het verkolen van hout. Door hout te verhitten waarbij maar een beperkte hoeveelheid zuurstof wordt toegestaan wordt hout “ontleed”. Door de verhitting verdampt een groot deel van de vluchtige bestanddelen van hout. Wat overblijft noemen we houtskool. Houtskool van een hoge kwaliteit bestaat voor het grootste gedeelte uit koolstof. Hoe langer het proces van het verhitten duurt en hoe hoger de temperatuur des te puurder wordt de houtskool. Een bekende hele pure soort is binchotan houtskool uit Japan.  De minimale hoeveelheid koolstof dient bij deze houtskool 85% te zijn.  Europese houtskool dient minimaal 75% koolstof te bevatten (tegen 60% voor briketten vandaar het vele as dat onstaat bij gebruikn van briketten) . De meest pure soort houtskool die in Nederland beschikbaar is is Marabu houtskool uit Cuba.

Is het percentage koolstof in houtskool van belang voor BBQ’en? Ja!

Hoe hoger het percentage hoe puurder de houtskool en hoe minder kans op nare geur. Als Houtskool nog veel vluchtige stoffen bevat dan komen deze gassen vrij bij het aansteken en verbranden van de houtskool. Dit kan in sommige gevallen een petroleumachtige geur opleveren. Daar zit je niet op te wachten. Ook komen er gassen vrij die verbranden. Vergelijk het met een haardvuur waar de gassen de vlammen vormen. Ook dat wil je met BBQ’en niet. Je wil een mooi egaal en gelijkmatig gloeiend BBQ vuurtje.

Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.

Helaas is de Binchotan houtskool onbetaalbaar en om deze reden bied ik deze soort houtskool op houtskool.nl (nog) niet aan

Productiemethoden van houtskool

Ieder land heeft zo ongeveer zijn eigen methode van houtskool produceren.

  • In Europa wordt houtskool nagenoeg alleen op een fabrieksmatige manier geproduceerd. Als gevolg van het arbeidsintensieve (en vuile) werk is de houtskoolproductie nagenoeg uit West Europa verdwenen. De meeste houtskool in Europa ( en zeker de houtskool die wij in Nederland gebruiken) komt uit Oost Europa. Bekende productielanden zijn Polen en Oekraïne. Productie van houtskool in Europa vindt (meestal) op een milieuvriendelijke manier plaats. Hierbij wordt voorkomen dat schadelijke gassen ontsnappen en wordt een groot deel van het hout omgezet tot koolstof.  Het type houtskool oven dat wordt gebruikt zijn zogenaamde retorts. Hierbij wordt het gas dat vrij komt gebruikt om het hout te verhitten en wordt de uitstoot van schadelijke gassen zo veel mogelijk voorkomen.
  • In Cuba, een land met beperkte investeringsmiddelen, wordt de houtskool op traditionele manier gemaakt. Eerst worden grote stapels met hout gevormd. De stammen en takken worden netjes zo veel mogelijk verticaal opgebouwd. De heuvel wordt met plaggen, takken en natte aarde afgedekt. Via verscheidenen luchtopeningen krijgt een beperkte hoeveelheid zuurstof de mogelijkheid om door de stapel hout “te bewegen”. Op gecontroleerde manier wordt zo’n heuvel gedurende een aantal dagen in verhit totdat de vluchtige stoffen uit het hout zijn verdwenen. Het vuur wordt gedoofd en de heuvel  houtskool laat men afkoelen. Op deze traditionele manier weet men in Cuba hele mooie houtskool te maken van hoge kwaliteit.
  • In Afrika en dan met name Namibië wordt met ijzeren “kilns” houtskool gemaakt. Deze kilns moeten verplaatsbaar zijn. De productiemethode wordt naar het hout gebracht. Daar waar de bush uitgedund moet worden gaat de houtskoolbrander aan de slag. Eerst wordt het hout op handzaam formaat gekapt. De ijzeren ton wordt gevuld. Met zand wordt de ton aan de onderkant en op het deksel luchtdicht gemaakt. Via kleine openingen wordt van onderaf het vuur gevoed. Door de hitte in de ton ontsnappen de vluchtige stoffen uit het hout. Wat overblijft is houtskool. De brander moet de kleur van de rook goed in de gaten houden. Bij het bereiken van de juiste kleur zijn de vluchtige stoffen nagenoeg verdwenen en wordt de ton hermetisch afgesloten. Het vuur gaat uit en de houtskool laat men afkoelen. Meer informatie over de houtskool productie in Namibië lees je hier

Waar komt houtskool vandaan

Houtskool in Nederland komt hoofdzakelijk uit Europa. Vaak geeft prijs de doorslag en de transportkosten zijn hoog. Ben je op zoek naar kwaliteitshoutskool dan zijn verschillende alternatieven beschikbaar. Bij houtskool.nl kijk ik vooral naar landen waar ze houtskool van groter formaat weten te produceren en sorteren en de herkomst en kwaliteit gegarandeerd kan worden. De houtskool bij houtskool.nl komt uit Zuid Afrika, Polen, Namibië en Cuba. Het hout dat wordt gebruikt betreft altijd gecertifieerd hout of hout van betrouwbare herkomst.  Andere populaire landen zijn Argentinië en Paraquay waar de bekende Quebracho houtskool vandaan komt

Wat voor soorten houtskool zijn er

Ik verdeel houtskool grofweg in twee soorten; Hardhout houtskool en lichtere houtskool. Net als met brandhout zal je een groot verschil in brandeigenschappen ontdekken tussen hardhout en “gewoon” hout.

Lichte houtskool versus hardhout houtskool.

Houtskool gemaakt van de lichtere houtsoorten (eik, beuk) en houtskool gemaakt van hardhout (acacia soorten).

Hardhout houtskool krijg je minder makkelijk aan maar brandt vele malen langer dan houtskool van de lichtere houtsoorten. Is hardhout houtskool altijd beter? Nee. Omdat het langer duurt om deze soort op temperatuur te krijgen is een lichtere soort houtskool vaak prettiger in gebruik als je even snel of kort wil BBQ’en. Ook is de temperatuur van de lichtere soorten houtskool beter onder controle te houden.

Advies voor de beginnende BBQér: beginnen altijd om met de lichtere soorten om teleurstellingen te voorkomen.

Heb je ervaring, wissel dan hardhout houtskool af met lichtere houtskool afhankelijk van je bereidingswijze. Wil je bijvoorbeeld een lange low en slow sessie starten zorg dan voor hardhout houtskool. Pizza’s maken (op je kamado) gebruik dan ook hardhout houtskool. Deze geeft meer hitte gedurende een lange periode

Omdat ik rekening houd met de verschillende soorten bied ik op houtskool.nl West African Hardwood en Cubaanse Marabu als hardhout variant. De lichtere variant bied ik in Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken en Zuid Afrikaanse Black Wattle van Flames & Flavour of van Dammers Houtskool

 

Mooie houtskool aanbiedingen

Omdat ik je graag met de verschillende Flames & Flavour Houtskoolsoorten laat kennis maken heb ik altijd mooie combi aanbiedingen. Extra voordelig en zonder verzendkosten. Wil je ervaring op doen met hard hout houtskool en de wat lichtere soorten? Probeer dan de combinatie Cubaanse Marabu met Europees Eiken of de West Afrikaanse hardhout met de Zuid Afrikaanse Black Wattle. Kijk anders even welke combinatie het beste bij je past

Advies Houtskool voor je kamado / Big Green Egg

Gebruik bij kamado’s zowel hardhout als lichtere soorten houtskool afhankelijk van de bereidingskeuze. Probeer de verschillende soorten en ongetwijfeld ontdek je zelf je favoriete soort. Wel of juist geen rookgeur? Wel of geen hardhout. Proefondervindelijk kom je er snel zelf achter

Advies Houtskool voor je weber

Bij een Weber Kettle BBQ is de zuurstoftoevoer lastiger te regelen. Hierdoor brandt houtskool wat sneller op. Een avond lang BBQ” en? Pak dan de Cubaanse Marabu of de West Afrikaanse Hardhout houtskool van Flames & Flavour. Even snel grillenl? Gebruik een lichtere houtskool. De hardere soorten bij voorkeur in een firestarter aan de gang brengen

Advies Houtskool voor een open BBQ

In een open BBQ gaat houtskool heel hard. Om deze reden wordt vaak voor briketten gekozen. Gelukkig is Marabu hier een heel mooi alternatief. Met briketten weet je nooit precies wat je onder je vlees hebt liggen….Marabu Houtskool heeft een brandduur de vergelijkbaar is met briketten maar dan natuurlijk een veel mooier product

Mocht je nog advies nodig hebben? App, bel of mail me even. Ik denk graag met je mee!

Kijk voor het assortiment op www.houtskool.nl