Wat is de beste houtskool voor je Big Green Egg – Kamado?

Wat belangrijk is om de beste houtskool te vinden, zijn de volgende kernmerken;

  1. Wat is de grootte van de houtskool?
  2. Zit er veel gruis in de zak van de houtskool?
  3. Waar is de houtskool van gemaakt?
  4. Is de houtskool droog?

De beste houtskool is vuistgroot

De grootte van de houtskool vertelt al snel of je met de beste houtskool te maken hebt. Grootte van de houtskool ibetekent kwaliteit. Voor  beste houtskool kies je het liefste stukken houtskool die ongeveer vuistgroot zijn. De reden is simpel. Om een goede controle over de temperatuur te houden moet de zuurstof gedoseerd kunnen worden. De beste houtskool bestaande uit de grotere stukken branden egaler. De grote stukken branden ook langer. De beste houtskool bestaat dus uit grote stukken. Deze kwaliteit wordt Restaurant Houtskool genoemd.

Mooie grote stukken houtskool voor kamado Big Green egg

De beste huitskool; vuistgrootte stukken

De beste houtskool bevat een minimale hoeveelheid gruis in de zak

Gruis hoort minimaal in de zak te zitten. Ook een teken van kwaliteit. Veel gruis duidt op het slecht vullen van de zak en/of het makkelijk breken van de verpakte houtskool. Beide slechte voortekenen. Het gruis verstopt ook de ventilatiegaten onderin de kamado. Hierdoor kan de zuurstofrijke lucht niet goed langs de houtskool stromen. Je krijgt moeite met aansteken en het vuur op temperatuur houden. Veel rook kan een gevolg hebben. Mijn tip; gruis nooit in je Big Green Egg / Kamado gieten. Het laatste beetje gruis uit je zak kan je het beste in de groenbak storten. De beste houtskool bevat dus een minimale hoeveelheid gruis

De beste houtskool is gemaakt van hout afkomstig uit een betrouwbare bron

De beste houtskool is gemaakt van onbewerkt hout. Het liefst van afvalhout dat overblijft na het verwijderen van bomen en struiken die landbouwgrond overwoekerd hebben. In veel landen is dat een groot probleem. Ook wordt veel hout gebruikt uit bosplantages. Niet al het hout kan na het omzagen gebruikt worden voor bijvoorbeeld planken. Denk aan takken en kromme bomen. Wat je niet wil is dat het houtskool gemaakt wordt van oerbos of afkomstig is van boomkap uit de Amazone. Let dus goed op de beschrijving wat de herkomst betreft. FSC is daarbij een goede kwaliteitsaanduiding. Dit zegt echter niet alles. De beste houtskool die ik ken is niet FSC gecertificeerd maar is wel afkomstig van betrouwbare bron.

De beste houtskool is droog

Een beetje een open deur. De beste houtskool is droog. Helaas heb je niet altijd door of dit het geval is. Bewaart in het schuurtje kan de houtskool namelijk stiekem behoorlijk wat vocht opnemen. Dat merk je direct bij het aansteken. Dat gaat lastig en je ziet relatief lang en veel rook (water dat verdampt)

Conclusie; de beste houtskool bestaat uit grote stukken, minimale hoeveelheid gruis, is van verantwoorde herkomst en is droog!

Spreekt voor zich dat we op www.houtskool.nl alleen de beste houtskool verkopen waar ik mijn beide handen voor in het vuur steek. Probeer eens deze mooie combinatie aanbieding

Groeten Laurens

beste houtskool…wel een heel groot stuk