Houtskool is houtskool. Simpel toch? Of toch niet?. Ik leg je uit waar je op moet letten als je houtskool voor je kamado koopt en wat de beste kamado houtskool is

Waar op letten bij het kopen van houtskool voor je kamado: grootte van de houtskool

Allereerst moet de houtskool in je kamado vooral bestaan uit grote stukken houtskool. Denk aan 5 cm en groter. De kwaliteit van deze grootte wordt Restaurant Houtskool genoemd. Dankzij de grote stukken houtskool kan de zuurstof goed door de kamado stromen. Hierdoor ben je in staat om de temperatuur te regelen. Te kleine houtskool blokkeert een goede doorstroming en je kamado gaat uit of de temperatuur blijft (te) laag. De simpele bouw-/supermarkt of tankstation houtskool voldoet niet

De beste houtskool voor je kamado? Afhankelijk van wat je gaat bereiden.

Heb je restaurant houtskool gevonden dan ben je er nog niet. Nu gaat de soort hout een rol spelen. Zware houtskool versus lichte houtskool voor je kamado De houtsoort is zeer belangrijk voor de brandeigenschappen. Zelf wel eens hardhout in de open haard gestookt? Dat gaat veel langer mee dan ons Europees (lichtere) hout.. Hoe lichter hoe sneller hout opbrandt. Als van hout houtskool voor de kamado wordt gemaakt dan blijft deze eigenschap bewaard. Zware houtskool (Marabu houtskool uit Cuba en hardhout houtskool uit Namibië) brandt een stuk langer dan een lichtere soort houtskool leik & beuk houtskool, black wattle houtskool, appelhout houtskool).  Lang brandende houtskool is fijn, maar dat zegt niet alles. Zware houtskool in je kamado is een stuk lastiger aan te krijgen. Denk maar aan dat stuk meranti hardhout in de open haard. Dat heb je niet 123 aan. Zeker als je een beginnende kamado BBQer bent raad ik altijd aan om te beginnen met de lichtere soorten. Een stuk makkelijker om de kamado onder de knie te krijgen. Niets is zo ergerlijk als de kamado niet aan krijgen. 

Voordelen lichtere soorten houtskool voor de kamado

Naast het makkelijker aankrijgen van de houtskool zijn er meer voordelen aan het gebruik van een lichtere soort houtskool voor je kamado. Bij gebruik van een lichtere soort is je kamado veel sneller op temperatuur. Je kan dus sneller met de BBQ starten. Een ander voordeel is dat de temperatuur van lichtere houtskool beter te controleren is. Voor een startende kamado gebruiker is dat een grote pre.

duo Europees Houtskool

Duo Europees, Eike & Beuk Houtskool en Appelhout houtskool uit Europa

Voordelen zwaardere soorten houtskool voor de kamado

De zwaardere soorten zijn over het algemeen per kg wat goedkoper. Er past nu eenmaal veel meer kilo’s marabu houtskool in een container versus de lichtere soorten. Dat scheelt in de vervoerskosten.  Wil je lang hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij het pizza bakken) dan is (een deel) hardhout houtskool wel echt handig. De lichtere soorten gaan namelijk snel. wellicht te snel als je 4 of 5 pizza’s wil gaan maken Ga je lang Low & Slow dan is een zwaardere soort houtskool ook handiger. Echter de lichtere soorten halen een normale Low & Slow sessie ook wel als je de temperatuur maar laag instelt. 

Wat is het advies voor de beginnende kamado houtskool gebruiker?

Ik adviseer je om te starten met de lichtere soorten. Ik heb altijd combi aanbiedingen van 2 verschillende lichte soorten. Dan kan je op zoek naar je eigen favoriet. Denk aan een combinatie Eik & Beuk (klein beetje grilsmaak prijs per kg wat lager) en appelhouthoutskool (hele pure soort, lange brandduur voor lichte houtskool, zeer weinig smaak) of de black wattle houtskool (mooie neutrale soort met fijne brandeigenschappen en heel populair bij de echte BBQ restaurants). Je ontwikkeld vanzelf je favoriet Wil je wel alvast een zwaardere soort proberen? Ook deze bied ik meestal in een combi-aanbieding aan Laatste tip: gebruik voor het aansteken de aanmaak wokkels. Wat een uitvinding! Je draait de wokkels een beetje open en legt 3-4 wokkels bovenop de houtskool. Bij de lichtere soorten is dat voldoende. Bij de zwaardere soorten leg ik vaak vlak voordat de wokkel is opgebrand nog 1-2 wokkels bovenop de oude. Succes en vooral veel plezier. BBQze en groeten Laurens