Vaak krijg ik de vraag wat de beste houtskool is voor je BBQ. Mijn eerste vraag is altijd; wat ga je bereiden? Als het antwoord is dat er even snel geBBQd wordt zou ik altijd voor een lichtere soort kiezen. Wil je Low & Slow gerechten maken, dan kan je beter een wat zwaardere soort nemen.
De beste houtskool voor als je even snel wilt BBQen ?
Houd je wel van een beetje grillsmaak aan je BBQ gerechten? Kies dan de soort die iets van geur afgeeft. Bij Flames & Flavour is dit nooit overdreven. De geur van de houtskool mag nooit de overhand hebben! Een klein beetje grillsmaak krijg je van de Flames & Flavour Eik & Beuk houtskool. Grappig genoeg is dit ook de enige soort in mijn magazijn die ook echt een beetje geur afgeeft zonder dat deze gebruikt wordt in de BBQ.
Wil je liever zo min mogelijk smaak van houtskool maar wel snel aan de slag? Kies dan de Flames & Flavour appelhouthoutskool of de Black Wattle Houtskool. Beide soorten geven weinig rooksmaak en zijn wel snel op temperatuur.
De beste wat lichtere houtskool als je voor de grote stukken gaat is de Black Wattle. Deze is in Zuid Afrika met de hand verpakt voor Flames & Flavour. De meest verkochte lichte soort is overigens de Flames & Flavour Eik & Beuken. Al jaren de favoriet voor veel van mijn klanten. Dus weet je het niet zeker? Kies dan de Eik & Beuk omdat deze voor veel gebruikers als de beste houtskool voor het snelle werk wordt gebruikt
De best passende houtskool voor de lange sessies
Wil je echt even een tijdje aan de BBQ en verheug je je op een Low & Slow sessie? Kies dan een wat zwaardere soort van Flames & Fl;avour. Deze zijn economisch in gebruik (wat goedkoper per KG) en houden het heel lang vol. De verschillen per soort zijn wel aanzienlijk! Om je op weg te helpen zal ik per soort uitleggen wat de voordelen en nadelen zijn. Zo kan je zelf de keuze bepalen wat voor jou de beste houtskool is voor je low & slow sessies.
Namibiaanse Hardhout Houtskool
Deze soort wordt gemaakt van een mix van struiken. Ik noem dat Bushmix. De gekapte struiken worden in Namibië ter plekke tot houtskool verwerkt zodat de savanne niet wordt overwoekerd door ondoordringbaar struikgewas. Door de lokale verwerking ontstaat een mix aan houtskool die zowel hele pure stukken bevat als stukken die een iets lager koolstofpercentage bevatten. Dankzij deze mix is deze houtskool relatief makkelijk aan te krijgen. Ook geeft deze nog iets van een rooksmaak af, al zal dit alleen in het begin van de sessie het geval zijn. Op prijs per KG is deze soort niet te verslaan. Sortering is restaurant grootte (vanaf 5 cm) met vooral een mooie mix van gemiddelde stukken. Ben je zelf geen fan van die hele grote brokken houtskool dan is dit de beste keuze.
Marabu houtskool de beste houtskool voor jou?
Deze soort kenmerkt zich door een hoog koolstofpercentage. Door de dichte structuur van het gebruikte hout is deze soort wat lastig aan te krijgen. Laat je dat echter niet afschrikken. Als deze brandt dan gaat hij heel mooi en heel lang mee. Het is 1 van de meest gebruikte zwaardere soorten houtskool in Nederland die geen smaak afgeeft. Sortering van mooie grote stukken. Een slag groter vaak dan de Namibiaanse. Per KG wel iets duurder.
Aziatische eucalyptus houtskool is mijn persoonlijke favoriet als beste houtskool
Deze soort wordt met grote zorg gemaakt in een proces dat vele weken in beslag neemt. Vervolgens worden de stukken houtskool met de hand gezaagd tot handzame stukken. Je hebt echt altijd een perfecte sortering in de doos zitten. Wat gemak van aansteken betreft zit deze tussen de Namibiaanse en Marabu in. Het is een pure soort die lang brandt en geen smaak geeft. Omdat de sortering altijd geweldig is en deze ook nog relatief makkelijk aan te krijgen is, is dit mijn persoonlijke favoriet als de beste houtskool voor de langere sessies.

Aziatische Eucalyptus Houtskool van Flames & Flavour wordt met de hand geselecteerd en zorgvuldig verpakt. Hierdoor wordt er geen enkel klein stukje houtskool verpakt in de dozen. Excellente kwaliteit
Japanse stick houtskool
De Japanse Stick Houtskool is denk ik de beste soort houtskool bezien vanuit brandduur en sortering. Deze soort wordt in Azië voor de Japanse (en ook Koreaanse) markt gemaakt. Perfecte stukken houtskool die de langste brandduur geven. Op een wat meer open vuur kan je boven deze soort bovendien heel mooi en lang grillen. Ook geeft deze houtskool geen smaak af. Iets wat voor de Japanse markt uitermate belangrijk is. De chef bepaalt daar de smaak van de gerechten en niet de houtskool. De Japanse stick houtskool wordt van mangrove gemaakt. Kijk je niet op een paar euro meer of minder en wil je echt mooie stukken houtskool dan zou ik deze zeker proberen! Overigens valt het verschil berekend per KG reuze mee.
Beste of both worlds voor de beste houtskool?
Sinds kort heb ik met de Flames & Flavour Aziatische eucalyptus houtskool een verpakking beschikbaar van 9 KG. Deze kan voor het verzenden gecombineerd worden met de lichtere soorten. Voordeel hiervan is dat je onderop in de BBQ / Kamado de zwaardere soort eucalyptus kan leggen en boven op de lichtere soort. De lichte soort is snel aan en op temperatuur. De zwaardere soort houtskool neemt het dan na verloop van tijd over. Op deze manier heb je toch snel hitte en kan je vervolgens lange BBQ sessies volhouden. Op deze manier kan je zelf de beste houtskool combinatie maken. Leuk om eens te proberen. De combinatie met de Eik & Beuk is de meest verkochte.
Mocht je er niet uitkomen? Stuur me dan even een whatsapp (+31621287311) of mailtje info@houtskool.nl of geef me een bel
Succes met je keuze om de beste houtskool te ontdekken. Wel van Flames & Flavour natuurlijk 🙂 !