Beste houtskool
Wat is de beste houtskool? Die vraag krijg ik bij houtskool.nl regelmatig. Graag geef ik daar zo goed mogelijk een antwoord op. In mijn ogen is er niet 1 houtskool de beste maar is de beste houtskool de houtskool die het beste past bij waar je de houtskool voor gaat gebruiken. Boven alles vind ik dat houtskool van een voldoende formaat moet zijn. Dat maakt het gebruik vele malen prettiger. De houtskool brandt ook langer waardoor grote stukken economischer in gebruik zijn. Vervolgens zijn er een aantal uitgangspunten die sowieso moeten gelden om de beste houtskool te kunnen kiezen.
Stap 1
Bepaal het doel van de houtskool
Wat moet de houtskool kunnen? Het scheelt nogal of je even de BBQ wil opstoken en een hamburger wil grillen of dat je een avond lang aan de gang gaat op je BBQ. Wil je kort bbq’en en niet te lang moeten wachten voordat je aan de slag kan? Kies dan een wat lichtere houtskool soort. De beste houtskool is in dat geval Flames & Flavour Europees Eiken & Beuken of de Appelhout houtskool. Wat ook een lichtere variant is die snel op temperatuur is is de Black Wattle houtskool variant uit Zuid Afrika van Dammers of van Flames & Flavour.
Ga je de hele avond aan de slag, een lange low & slow sessie of pizza’s bakken? Kies dan een hardhout soort. De beste houtskool vind je dan bij Flames & Flavour Namibiaans, De Aziatsiche Eucalyptus of de Cubaanse Marabu variant. Vooral gebruikers van Weber Kettle BBQ;s zijn zeer te spreken over de Marabu houtskool uit Cuba. Deze geeft lange tijd hitte af en past mooi in een firestarter.
Stap 2
Laat de geur van de houtskool een rol spelen.
Iedere soort houtskool of het nu een lichtere of zwaardere variant is heeft een bepaalde rook- en geur eigenschap.
De Zuid Amerikaanse varianten zoals de Black Ranch Quebracho hebben vaak een (zeer) uitgesproken rookgeur. Either you hate it or love it. Een persoonlijke voorkeur dus en een kwestie van uitproberen. Mijn ervaring is dat veel gebruikers deze soorten “te” nadrukkelijk vinden smaken. Om deze reden bied ik deze Zuid Amerikaanse soorten niet (meer) aan.
Wil je juist weinig rooksmaak? Ga dan voor de Black Wattle houtskool, Appelhoutskool, de Cubaanse marabu of Aziatsiche Eucalyptus . Deze soorten geven weinig rooksmaak af. Wil je een naturel houtskool dan kunnen dit de soorten zijn die je graag wilt gaan gebruiken.
Vind je een beetje rookgeur prettig? Ga dan voor de Flames & Flavour Eiken en Beuken. Beide houtsoorten geven een bekende lichte rookgeur af. Mn aan het begin van de BBQ-sessie. Loopt het water je in de mond bij vers gerookte zalm of paling…..dan zou de Europese Eiken & Beuken zo maar de beste houtskool voor jou kunnen zijn
Stap 3
Ga uitproberen. Het is echt een persoonlijke keuze.
Om deze reden hebben we een aantal mooie pakketten samengesteld uit zowel de wat zwaardere als lichtere soorten. Mijn inschatting is dat je namelijk beide soorten nodig hebt om voor je zelf de beste houtskool te kunnen kiezen.
Kom je er niet uit of heb je vragen? Stuur me even een whatsapp of een mailtje info@houtskool.nl . Ik help je graag verder op weg!
Meer lezen over de soorten houtskool lees dan dit artikel
Direct houtskool selecteren klik dan hier
Groeten Laurens