Als je een beetje gek van houtskool bent. En dat ben ik. Wil je weten hoe dat zit met Binchotan houtskool. Hoe maken ze dat en waar komt het vandaan. Tijd om op onderzoek te gaan en een kort bezoek te brengen aan Japan.
Binchotan Houtskool komt uit Japan. Al honderden jaren weten ze daar houtskool met een extreem hoog koolstofpercentage te maken. Op traditionele manier (het blijft Japan) wordt de Binchotan daar in ovens van steen en klei gemaakt. Allemaal ouderwets handwerk.
Het vak van Binchotanbrander is uitstervend in Japan. Op mijn recente bezoek waren er in de perfectuur Wakayama nog 12 oude mannen actief. Ze proberen het vak over te dragen op een jonge generatie. Dat blijkt lastig. De tijd tikt….
Binchotan maken met de zeer hoge Japanse kwaliteitseisen is moeilijk. En vooral ook een tijdrovende klus. De cyclus die begint met het verzamelen van hout van de Ubame eik en eindigt met het verpakken in de dozen, bedraagt 15 dagen. Per oven wordt dan ongeveer 400 KG Binchotan gemaakt. Gemiddeld genomen heeft een Binchotanbrander twee ovens tot zijn beschikking.
Het verzamelde hout wordt zorgvuldig in de oven geplaatst. Als de oven is gevuld wordt deze gedurende langere tijd (tot wel 10 dagen) op een constante temperatuur van rond de 200 graden gehouden. De zuurstoftoevoer wordt sterk beperkt. De Binchotanbrander voelt met zijn hand of de oven niet te warm of te koud wordt. Het hout wordt als het ware gestoomd.
Als het hout lang genoeg op lage temperatuur verhit is (de rook uit de oven heeft de juiste kleur gekregen) wordt het tijd om de temperatuur flink op te jagen. Tot wel 1000 graden. Dit lukt door de zuurstoftoevoer te vergroten. Als de inmiddels tot houtskool gevormde stammetjes roodgloeiend zijn, breekt de laatste fase aan.
De houtskool wordt uit de oven gehaald en gedoofd met een mengsel van as en zand. Dit geeft een grijs witte gloed aan de houtskool. Vandaar de benaming White Binchotan. Omdat deze Binchotan uit de perfectuur Wakayama komt wordt deze specifieke soort Kishu White Binchotan genoemd. Het koolstof percentage bedraagt maar liefst 95%
Binchotan heeft als unieke kenmerken dat deze geen rook geeft, niet spettert en op een constante hete temperatuur brandt. O ja en extreem duur is en niet voor de export beschikbaar. De Binchotan wordt gebruikt in de traditionale Yakatori BBQ die je in Japan overal tegenkomt.
Ik mocht 5 KG kopen. Dat heb ik natuurlijk meteen gedaan. Hele mooie stukken houtskool Binchotan die een fantastisch geluid geven. Opstoken kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik gebruik ze als waterfilter. Mooi aandenken aan bijzondere mensen uit een bijzonder land. Inmiddels kan je Binchotan online bij mij kopen. Niet uit Japan want onbetaalbaar maar wel een uitstekend en beter betaalbaar alternatief. Kijk hier