De Ofyr is een prachtig kooktoestel. De toepassingen zijn heel divers. Waar je snel achter zal komen is dat het soort hout dat je voor je Ofyr gebruikt bepalend gaat zijn voor de lol die je er aan beleeft.

Welk hout gebruik ik voor mijn Ofyr?

Om je Ofyr op temperatuur te brengen zal je de Ofyr met hout moeten verhitten. Je hebt hout nodig dat lang brandt en dat droog is. In Europa zijn de langer brandende soorten bijvoorbeeld beuken, essenĀ  en eiken. Eiken geeft vaak een (te) penetrante rookgeur af. De rook is bovendien niet prettig om in te werken. Ook moet eikenhout goed en lang gedroogd zijn. Hout dat niet droog is zal een groot deel van de energie gebruiken om het vocht te verdrijven. In plaats van het verhitten van de Ofyr. Een nog groter nadeel is dat vochtig hout op de Ofyr rook geeft. En daar sta jij en je gasten dan middenin.

Hout voor Ofyr moet lang hitte blijven geven

Zorg dat je lang brandend hout gebruikt. Hierdoor voorkom je onnodig bijvullen. Bij het bijvullen met Europees hout krijg je altijd weer te maken met rook. En dat wil je eigenlijk niet. Het mooiste is dat de vlammen van de hout verdwijnen en je hete kooltjes overhoud die uren en uren blijven gloeien.

Wat is het mooiste en beste hout voor de Ofyr

Het beste hout voor de Ofyr is zonder twijfel kurkdroog sekelboshout. Dit hout heeft alle karaktereigenschappen die je zoekt. Het is zwaar waardoor het extreem lang brandt. Het is kurkdroog (1% vocht) dankzij de natuurlijke droging in de Namibiaanse zon. Het geeft de mooiste en heetste kooltjes. Niet voor niets gebruiken de Zuid Afrikanen dit hout voor de braai. Bovendien is het hout FSC en afkomstig van de Cheetah Conservation. Ze kappen het struikgewas om zo het savanne landschap te herstellen en ruimte te bieden aan de Cheetah en ander wild. Mooie win win win. Over mooi gesproken; het sekelboshout is gewooon waanzinnig mooi hout zonder schors. Soms bijna zonde om op te stoken zo mooi is het…

Sekelboshout braaihout uit Namibie van Flames & Flavour

Sekelboshout braaihout voor de Ofyr uit Namibie van Flames & Flavour

Sekelbos hout voor Ofyr duur?

Als je per kuub kijkt is het sekelboshout natuurlijk wat duurder. Het is vergeleken met Europees beuken of essen wel vele malen zwaarder. Je krijgt dus veel meer brandstof dat bovendien veel langzamer opbrandt. Het grootste voordeel vind ik dat je geen probleem met rook krijgt. Het is kurkdroog en het brandt lang en heet. Je hoeft dus nauwelijks bij te vullen tijdens het gebruik van de Ofyr.

Lau met doos sekelbos hout uit Namibie

Ssekelbos hout uit Namibie

Ofyr makkelijk aan met sekelboshout

Omdat het Sekelboshout zo droog is zal je merken dat je het snel aan hebt. Geen gedoe met aanmaakhoutjes etc. Gewoon de wat dunnere stukken gebruiken en met een (opengedraaide) aanmaakwokkel het sekelboshout aansteken. Al snel komt een prettige geur vrij en zullen de kooltjes gaan ontstaan. De sekelbos geeft een mooie vlam. Geloof me; sekelboshout voor de Ofyr is het mooiste hout om te gebruiken. Met dank van de Cheetahs uit Namibie.

De verschillende aanbiedingen van sekelboshout vind je hier

Ofyr met sekelbos hout

Ofyr met sekelbos hout